Nyhedsbrev November Vuggestuen 29-11-19

Nyhed fra den 31. marts 2020

I nyhedsbrevet vil vi give jer nogle praktiske informationer i forhold til hvordan vores hverdag ser ud i øjeblikket, eks. byde de nye børn og forældre velkommen, tøj vi anbefaler til nuværende årstid, lidt opdatering på vores igangværende projekter osv.

Nyhedsbrev for Margrethegårdens Vuggestue

 

 

I nyhedsbrevet vil vi give jer nogle praktiske informationer omkring hvordan vores hverdag ser ud i øjeblikket.

 

Som det første vil vi byde velkommen til alle børn og familier som i løbet af forår, sommer og efterår er startet her i Margrethegårdens vuggestue.

Dernæst velkommen alle nye studerende og til Line, uddannet pædagog, fastansat og tilknyttet gr. 2 og Larverne, samt Mona, uddannet pædagog, fastansat og tilknyttet gr. 1 og Brumbasserne.  Dernæst er Magnus ansat i et vikariat som medhjælper indtil 1/6 – 2020, med primær tilknytning til gruppe 1.

 

 I samme periode har vi fulgt en masse børn videre på deres færd i børnehaven. Vi ønsker Jer og Jeres familier alt det bedste og sender held og lykke med på jeres vej.

Vi må også sende held og lykke efter Eva, eftersom hun har opsagt sin stilling her i Margrethegården pr. 1/12.

 

Kunsten i kroppen og kroppen i kunsten:

Vi har igennem det seneste år, med start i august 2018, været på opdagelse sammen med børnene med vores årstema ”kunsten i kroppen og kroppen i kunsten”. Gennem lege og hverdagens aktiviteter har været nysgerrige på hvilke kropsdele vi hver især har, hvad de kan bruges til og lavet tilhørende bevægelser.  Vi har oplevet børnene vise stor interesse for disse aktiviteter, og det er et dagligt samtaleemne her i vuggestuen. Ved at vi både får sat ord på og samtidig får sat en kropslig bevægelse på, gør at barnet lærer igennem kropslig erfaring. Vi benytter ligeledes værkstedet flittigt, hvor mange børn har mulighed for at udfolde sig kreativt med forskellige materialer.

Mindfulness:
I gennem tre måneder i løbet af foråret, havde vi fornøjelsen af at samarbejde med Ninette, der har stor viden indenfor mindfulness til børn. Der har været 4 børn med fra hver gruppe sammen med en voksen, hvor vi er blevet præsenteret for mindfulness universet. Aktiviteten var bygget op om Mariehøner, som gik på opdagelse på vores krop, blev sulten og skulle smage på forskellige udvalgte råvarer, som eksempelvis forskellige frø/kerner, frugt og eller grøntsager og til slut skulle have sig en lille lur.

Igennem denne aktivitet fik vi virkelig stimuleret vores sanser (føle, smage, lugte, lytte og se). I fremtiden har vi en drøm om at indrette et tidligere kontor på 1. sal, til et rum hvor vi kan fortsætte og udvikle på nye Mindfulness forløb.

Madliv:
I tråd med at blive klogere på vores sanser, har vi været i gang med et spændende forløb med Meyers madhus, ”Madliv”. Vi lægger stor vægt på dagligt at tale med børnene om maden vi spiser her i vuggestuen, hvilken ret får vi serveret, hvordan ser den ud (farve, størrelse på råvarer osv.), hvordan smager maden (sur, sød, bitter) og hvilken konsistens har den (blød, hård). Vi har ligeledes stor fokus på begrebet ”mad mod”. Ved at vi dagligt har samtaler med børnene om maden, ser vi større madmod hos børnene og at de der af tør og er motiverede for at smage på eksempelvis mad de nødvendigvis ikke har smagt tidligere eksempelvis karrysilden eller gulerods puré.
Et citat vi tager afsæt i og arbejder ud fra er:

 

Den voksne bestemmer hvad vi spiser og hvornår. Men barnet bestemmer selv om det vil spise og hvor meget. - Ellyn Satter.   

I vuggestuen indledes hvert frokostmåltid med at vi alle holder hinanden i hænderne rundt om bordet og siger en lille remse som i overgangen tydeligt markerer at nu skal vi spise mad. Børnene reagerer meget positivt på denne overgang som synes at virke meningsfuld og selv de helt yngste gør tegn til, gerne at ville holde i hænder når vi alle sidder omkring bordet og er klar til at påbegynde måltidet.

Efter hvert måltid er børnene så vidt det er dem muligt med til at rydde op efter sig selv ved bordet. Dvs. at de forlader deres stol eller skammel, i samarbejde med os voksne, skraber overskydende mad i den grønne skraldespand, sætter deres tallerken, bestik og glas på rullebordet, hvorefter de vasker deres hænder med vaskeklud som de til sidst smider i skraldespanden.

Derudover har hver stue/gruppe fået nogle glas med forskellige madvarer, som vi ofte bliver præsenteret for (ris, suppehorn, bønner osv.) Disse glas bliver taget frem og undersøgt når de indgår i den mad vi får serveret den pågældende dag. Her taler vi eksempelvis med børnene om risenes eller pastaens konsistens når den er tør som i glasset og når den er blevet blød fordi den er kogt i varmt vand eller i den varme sovs.

I løbet af foråret og sommeren har vi i ophængte lerkrukker plantet krydderurter ude på vores legeplads. Således har børnene og voksne mulighed for selv og sammen at gå på opdagelse og bruge vores sanser.

 

Statens Museum for Kunst: (SMK)

Vi har igen fået genoptaget vores samarbejde med Statens Museum for Kunst. Karen (her fra Prinsessegårdene) og Michael Hansen, kunstnerisk leder på SMK, har i samarbejde udarbejdet et forløb for os. Fredag er således den dag vi har fået tildelt og den dag hvor vi kan tage på tur ind til museet. Foreløbigt er det børn der er del af ’Eventyrgruppen’ som deltager i besøgene på SMK. Vi tager afsted med 4-6 børn sammen med 2-3 voksne. Turen til SMK foregår enten i vuggestuens ladcykler eller med klapvogn og S-toget til Nørreport Station. Børnene spiser frokost på SMK og er normalt tilbage i Margrethegården så de kan få sig en tiltrængt middagslur oven på formiddagens oplevelser. Vi oplever at børnene med glæde har taget rigtig godt i mod de store og nye omgivelser der følger med oplevelserne på SMK og vi ser og mærker at langt de fleste børn efterhånden bevæger sig vante, nysgerrige og trygge omkring sammen med os voksne. 

 

Social tænkning:
Vi arbejder fortsat målrettet med social tænkning sammen med børnene.

Social tænkning blev præsenteret og introduceret på forældremødet d. 7. marts 2018, hvor nøglebegreberne blev forklaret og I som forældre derefter fik mulighed for at ”tænke højt sammen med hinanden og personalet”. Nøglebegreberne i denne tilgang er at ’tænke tanker’, ’føle følelser’ og være en del af ’Gruppens plan’. Spørg endelig personalet, hvis i måtte ønske at få noget uddybet her om.

Begreberne er nu implementeret i vores hverdag sammen med alle børnene og vi oplever at børnene tager begreberne til sig ved selv at italesætte, anvende ord og begreber som indgår i tilgangen til ’Social tænkning’og i ’Fri for Mobberi’.
For de yngste børn og mellemgruppen, ser vi at tilgangen og mindsettet til ”fri for mobberi” giver mening. Til vores morgensamlinger på stuerne synger vi dagligt sange om forskellige følelser, bruger vores ansigts mimik og har vores store billeder, der visualiserer disse. Vi fortsætter med at italesætte og bruge de tilhørende begreber og ord. Vi taler med børnene om hvad der kan gøre dem kede af det, vrede/sure, bange eller glade.

Under morgensamling med grupperne af vuggestuens ældste børn, taler vi der ud over om tanker og visualiserer ”tanker” med en taleboble, som børnene på skift sidder med, når vi spørger ind til det enkelte barns tanker. Børnenes tanker kan blive inspireret af en masse forskellige genkendelige billeder af eksempelvis ting eller dyr der bliver lagt foran dem.

Faste ugentlige aktiviteter i vuggestuen – som den pt. ser ud:

Eftersom personalet i vuggestuen rokerer pr. 1/12, vil det betyde en ændring af de voksne der er tilknyttet de respektive grupper. I vil alle modtage en ny oversigt, så snart vi kan sende den ud til jer.

Tirsdag: Bål/naturpatruljen: Michael og Merete er faste voksne i denne gruppe. I løbet af efterår og vinter halvåret udforsker gruppen naturen omkring os, med alt hvad den kan byde på og hvad der optager børnene.

Til foråret vil vi introducere den kommende og nye børnegruppe til bål, og hvad det vil sige at være en del af denne aktivitet. Her vil vi se bålhuset og være på området omkring, tale om den meget varme ild og hvad man kan bruge/lave ved bålet. Naturpatruljen vil fortsat tage på små ture ud af huset, hvor vi kigger nærmere på nærmiljøet og dets muligheder. Vi vil også løfte div. Sten/træstammer og se nærmere på de små krible krable dyr.  Det bliver fortsat en blandet børnegruppe fra alle fire stuer, som går fra hver tirsdag.
Onsdag: Er rytmikdag for mellemgruppen. Her trækker vi eksempelvis rasleæg og faldskærm med ned i salen.
Vi sidder på måtter og synger forskellige fagtesange, kommer op og løbe, hoppe og laver andre sjove bevægelser med kroppen. Alt dette skal være med til at støtte jeres barns udvikling samt styrke deres grovmotorik.

De faste voksne på denne aktivitet er June, Merete, Jenni og Katrine.
Torsdag: Er det rytmikdag for de mindste. Mini-rytmik, som vi kalder det.
Det er en aktivitet for de mindste børn, som ikke sover to lure.
Det er Henriette, Hasnia, Jenni og Michael, som er faste voksne i denne gruppe. Tanken er, at give de mindste lov til at komme ud af stuen, opleve et stort rum med de mange muligheder salen kan byde på, samt masser af udforskning og motorisk stimulering.

Torsdag samler vi også de ældste børn i ”Store børns gruppen”. Tanken er, at vi igennem denne gruppe forbereder børnene på den snarlige overgang til børnehaven. Når børnene er samlet i gruppen taler vi med børnene omkring hvad vi skal og hvad vi kan når vi går ud sammen i gruppen. Det kan eksempelvis være et besøg med leg på stuerne i børnehaven eller leg på børnehavens store legeplads. Det kan også være en gåtur, hånd i hånd med kammerater rundt i nærmiljøet hvor formålet med turen er at kunne begå sig i trafikken i en stor børnegruppe – eksempelvis at kunne blive på sin plads i rækken, være opmærksom på sin ven man holder i hånden, på dem der går foran og være opmærksom på at blive på fortovet. Samtidig arbejder vi på, at opbygge sociale relationer mellem børnene fra de to grupper, der også skal være med til at gøre overgangen til børnehaven lidt lettere. Faste voksne på denne aktivitet er Magnus,  June og Camilla.

Fredag: Står i eventyrets tegn. Her går eventyrgruppen fra og fordyber sig i et udvalgt eventyr som rummer elementer, der lægger sig op af det pågældende årsprojekt. Vi vil have særlig fokus på at stimulere/udvikle og udfordre børnenes sprog, finmotorik, sanser og sociale relationer.

Vi fortæller eventyret ved brug af bordteater og synger en sang, som omhandler det valgte eventyr. Dette bliver gentaget hver gang gruppen er samlet. Derefter laver vi en aktivitet sammen med børnene, som også har en relation til eventyret. Det kan for eksempel være noget kreativt med maling, lim og andet spændende, eller tage på en længere tur ud af huset.  Det er Merete, Line, Dorthe og Shireen, der er faset voksne i denne gruppe.

 

Juleværksted:

Vi nærmer os den søde juletid og med den følger en masse hemmeligheder. Her i vuggestuen har vi også hemmeligheder! Hemmelighederne indebærer et juleværksted med Line og Katrine i spidsen, hvor alle børn i løbet af november og december måned er med og får lavet årets julegave.

 

Juleteater:

Onsdag formiddag, d. 4/12 vil vi med vuggestuens ældste børn gå til Anne-Mariegården, hvor vi traditionen tro kan glæde os til årets juleteater.

Nærmere her om, vil følge.

 

Julehygge for alle børn, søskende og forældre i vuggestuen:

Vi glæder os til at være sammen med Jer alle, når hele vuggestuen samles til julehygge ude på stuerne, tirsdag d. 10/12 fra kl. 15:00 – 16:30. Alle forældre, søskende og børn mødes på stuerne hvor vi klipper, fletter eller limer – hvad man er i humør til og måske efterfølgende kan hænge op og pynte på stuerne. Vi vil tilbyde æbleskiver, the og kaffe når I ankommer om eftermiddagen.  

 

Praktisk information:

Vi vil bede jer om, løbende at huske og kigge i jeres børn garderober.
- Se om skiftetøjet er relevant i størrelse og for årstiden. Hvis i er i tvivl, må i endelig spørge os voksne.

Følgende overtøj foreslår vi pt. Er at finde i børnenes garderober:

·         Termotøj/Softshell

·         Flyverddragt

·         Vinterstøvler

·         Regntøj

·         Elefanthue

·         Strikvanter

·         Til børn under to år der sover i barnevognen: Tynd sovehue og et par strikvanter.

 

- Hvis I skriver navn i jeres børns tøj/sutter, så har vi lettere ved at finde rette ejermand. Det er virkelig en stor hjælp til os voksne. Al den tid vi voksne bruger på at lede efter ting, tøj og sutter uden navn i, er som oftest tid der vil gå fra børnene. 

- Når I hjælper jeres barn med at få overtøjet af eller på, så appellerer vi til at I benytter vores bænke ved børnenes garderobe, og IKKE puslebordene – HUSK det er her vi skifter en masse bleer i løbet af dagen.
Hvis I benytter puslebordet, så HUSK at spritte måtten grundigt af efterfølgende.

 

KBH Barn:

Vi vil gerne, endnu en gang, bede jer om hjælp til, at I alle får kigget jeres stamkort igennem, både på KBH-Barn og de stamkort I har udfyldt på papir, da jeres barn startede. Så kan I få rettet evt. opdateringer på disse oplysninger. Det er vigtigt, at vi har de opdaterede telefon numre på jer forældre og andre pårørende til jeres barn, så vi altid kan få fat på jer, ved eventuelt behov.

Vi vil, som altid, løbende uploade billeder på KBH barn, så I kan følge med, og sidde og tale med jeres barn om billederne og det de har oplevet. Der vil også blive hængt forskellig dokumentation op, i form af billeder og kreative produkter, ude på gangene.

 

Fotopolitik i Prinsessegårdene:

-         Og nu vi er ved billeder…

Vi henstiller til, at det er institutionens personale, der står for, at tage billeder og videoer ved diverse arrangementer; såsom sommerfest, fastelavn, julekomsammen osv. I henhold til persondataforordningen.

Personalet vil sørger for, at der ved diverse arrangementer vil blive skabt mulighed for et fotohjørne, hvor I forældre, der selv ønsker og vælger det, kan tage fotos og videoer.

Vi henstiller desuden til, IKKE at lægge billeder op på de sociale medier, af andre end Jeres eget barn. 

                                                                                                                                                                                                   

Kommende helligdage og lukkedage:

 

D. 24 december/Helligdag

D. 25 december/ Helligdag

D. 26 december/ Helligdag

D. 27 december/ Lukkedag
D. 30 december/ Lukkedag
D. 31 december/ Lukkedag

D. 1 januar 2020/ Helligdag

Hvis nogen måtte have behov for nødpasning på lukkedage, skal dette meddeles til Kirsten senest d. 1/12-2019.

 

Lune Vinterhilsner

- Personalet i Vuggestuen